Ungaria

Plata taxelor de drum în Ungaria se face diferențiat pentru autoturisme, autoutilitare și camioane:
  • Autoturisme, autoutilitare (masa maximă autorizată sub 3.5 tone) și autocare – se pot achiziționa viniete pe diferite perioade de timp, 10 zile, 30 de zile, 6 luni și un an.
  • Camioane – se pot achiziționa tichete pe o rută prestabilită sau se poate utiliza echipamentul automat de taxare numit OBU (On Board Unit)

În cazul utilizării unui echipament OBU este necesară înregistrarea companiei și a fiecărui vehicul pe site-ul www.hu-go.hu. Ulterior înregistrării, pentru activarea contului, este necesară încărcarea contului virtual cu suma necesară tranzitării Ungariei a vehiculelor înregistrate.

Încărcarea contului cu suma necesară tranzitării se poate face prin plata online cu cardul, prin punctele de încărcare (află lista tuturor punctelor de încărcare, aici) cu card bancar, sau carduri de motorină, prin transfer bancar (în cazul acesta tranzacția poate dura până la 3 zile lucrătoare). Soldul contului Hu-GO se poate vedea în timp real direct în aplicația de PC sau de Smartphone Hu-GO.

Harta drumurilor cu taxă valabilă de la 01.01.2017

Sfat: Prevenirea amenzilor

Înregistrarea vehiculelor în sistemul de plată automată a taxelor de drum din Ungaria se face de către proprietarul sau utilizatorul camioanelor. La solicitarea clienților, CargoTrack oferă sprijin în ceea ce privește înregistrarea și activarea vehiculelor. Cu toate acestea vă rugăm să următiți cu atenție următoarele date:

  • Datele de facturare completate la configurarea contului Hu-GO;
  • Corectitudinea numărului de înmatriculare, normei de poluare, numărului de axe și a dimensiunilor camionului;
  • Activarea în sistemul Hu-GO se va face doar după primirea unui email și sms de confirmare. La primirea acestora vă rugăm să verificați corectitudinea datelor;
  • În cazul înlocuirii numărului de axe să vă asigurați că la următoarea tranzitare a Ungariei a vehiculului, numărul de axe corespunde cu realitatea.
Sancționarea la tranzitarea neautorizată

Folosirea neautorizată (fără tichet de drum valid) a secțiunilor de drum cu taxă se soldează cu amendă de 550 Euro. Conform reglementărilor în vigoare, o amendă poate fi aplicată la fiecare 8 ore. Deci dacă o tranzitare a Ungariei se va face în 9 ore, vehiculul care nu deține un tichet valid de drum poate suferi o amendă de 1100 de Euro. Autoritățile maghiare au dreptul de a sechestra mașina până la plata amenzii.

Orice notificare prin email, sms sau poștă din partea NUSZ cu privire la taxele de drum trebuie semnalată imediat operatorilor CargoTrack.