Franța

Dacă vă porniți la drum prin Franța cu mașina atunci ar trebui să știți că marea majoritate a autostrăzilor sunt plătibile. În franceză aceste taxe de autostradă se numesc „Péages” și sunt calculate în funcție de mărimea autovehiculului cu care vă deplasați. Pe autostrăzile care au două benzi pe sens, se circulă pe prima bandă, a doua fiind folosită doar pentru depășiri.

Taxa de autostradă este calculată în funcție de câți km parcurgeți pe ea. Plata se poate face:
  • Prin cumpărarea de tichet manual. La intrare veți primi un bon pe care o să-l folosiți la ieșire pentru a achita tranzitarea. Plata poate fi făcută atât cu cardul cât și în bancnote sau monezi.
  • Automat prin intermediul sistemelor universale de plată a taxelor de drum CargoTrack. În acest fel plata se face postpaid iar recuperarea TVA-ului este mult mai simplă. Sistemul universal de plată a taxelor de drum este valabil și pentru autoutilitare iar prin intermediul acestuia puteți beneficia de un discount de până la 13% din prețul taxelor de drum și puteți avea acces la anumite parcări securizate pe tot teritoriul Franței.
Autostrăzile din Franţa sunt administrate de diferite companii şi din această cauză taxarea nu este uniformă.

Pentru autoturisme taxarea variază, începând cu 6 euro/100 km. Anumite sectoare de autostradă au o taxare mult mai mare (de exemplu, în anul 2010 taxarea pe sectorul de autostradă A36 între Voujeaucourt şi L’Isle-sur-le-Doubs era de 3.30 euro/16 km). Pentru oraşe mai mari (inclusiv Paris şi Lyon), există treceri fără taxare.

Categoriile de taxare

Trei criterii sunt folosite pentru a defini clasa vehiculului sau a ansamblului de rulare:

  • Înălţimea totală a vehiculului sau a ansamblului de rulare
  • Masa totală maximă autorizată – MTMA (pentru ansamblurile de rulare numai masa totală maximă autorizată a vehiculului tractor este luată în considerare)
  • Numărul de axe al vehiculului sau al ansamblului de rulare

Clasa 1. Vehicule având o înălțime totală de maxim 2 m inclusiv şi MTMA mai mică sau egală cu 3.5 tone. Ansamblu de rulare cu o înălţime totală de maxim 2 m inclusiv şi MTMA al vehicului tractor mai mică sau egală cu 3.5 tone.

Clasa 2. Vehicule având o înălțime totală între 2 m şi 3 m inclusiv şi MTMA mai mică sau egală cu 3.5 tone. Ansamblu de rulare cu o înălţime totală între 2 m şi 3 m inclusiv şi MTMA al vehicului tractor mai mică sau egală cu 3.5 tone.

Clasa 3. Vehicule cu 2 axe având o înălțime totală de peste 3 m. Vehicule cu 2 axe având MTMA de peste 3.5 tone.

Clasa 4. Vehicule cu mai mult de 2 axe având o înălțime de minim 3 m sau o MTMA de peste 3.5 tone. Ansamblu de rulare având o înălţime totală de minim 3 m. Ansamblu de rulare având o MTMA de peste 3.5 tone.

Clasa 5. Motociclete, motociclete cu ataş, tricicluri.